top of page
6b77022b3d355b262e9e2c5ece69c841.jpg

In de voorbije weken heb ik opgemerkt dat mijn inspiratie voor het schrijven van boeiende 'artikels' langzaam aan het tanen is. Daarom heb ik besloten me meer te richten op het verkennen van mijn favoriete onderwerpen, zij het geschiedenis, mode, of andere intrigerende vakgebieden, in plaats van te schrijven over alledaagse actuele onderwerpen die eenvoudigweg ook ergens anders te vinden zijn.

Met deze woorden wil ik graag een van mijn meest geliefde mysteries uit de geschiedenis introduceren:

Jack the Ripper.

4d026b727e5f57f1f2ff8a1058a2f750.jpg

In april 2017, toen ik net 12 was geworden, ging ik samen met mijn ouders op een citytrip naar Londen. Het was mijn favoriete bestemming zolang ik me kan herinneren. Zo ver als ik in mijn geheugen kan terugkijken, heb ik altijd al een grote passie gehad voor deze boeiende stad. De geschiedenis, de cultuur, de mysteries, de sfeer - geen enkele plek op aarde heeft me meer in zijn greep dan deze.

Dat was ook al zo toen ik 12 was. Ergens in de ondergrondse metro zag ik toen een graffiti-afbeelding van Jack the Ripper. Ik wist vaag van zijn bestaan af, voor zover iemand van zijn bestaan kan weten, aangezien zijn identiteit na al die jaren nog steeds niet is onthuld.

Diezelfde avond ben ik begonnen met mijn onderzoek. In mijn hotelkamer lag ik uitgebreid Google te gebruiken met als doel alles te weten te komen over dit wereldberoemde mysterie.

Jack the Ripper is de naam van een genadeloze moordenaar die Londen tussen 1888 en 1889 teisterde. Zijn naam is afgeleid van een brief die destijds naar de politie werd gestuurd, afkomstig van iemand die beweerde de gevreesde moordenaar te zijn. Uit onderzoek is nooit gebleken of dit daadwerkelijk de gezochte persoon was, maar het wordt hoogstwaarschijnlijk ook niet uitgesloten. Er werden in die tijd meerdere brieven van zogenaamde daders naar de politie gestuurd, waarvan er één een uitgesneden nier bevatte. Een van de theorieën is dat journalisten achter deze brieven zaten om op deze manier meer opschudding te veroorzaken.

​ The Ripper heeft meerdere vrouwelijke slachtoffers op zijn naam, waarvan de meeste prostituees waren. Hun kelen waren meestal doorgesneden, hun lichamen verminkt, en een aantal van hun ingewanden was vaak chirurgisch verwijderd, wat erop wijst dat de dader mogelijk een dokter was. De 5 moorden - de mogelijkheid van meer slachtoffers is niet uitgesloten - zijn één voor één op loopafstand van elkaar gepleegd. Waarom deze vrouwen zijn vermoord, is nooit duidelijk geweest. Er bestaan verschillende theorieën, maar geen enkele daarvan kan met zekerheid als de echte reden worden beschouwd. 

Mijn persoonlijke favoriete (hoewel losgeslagen) theorie is dat de dader van deze afschuwelijke reeks misdaden prins Albert Victor was, die naar verluidt een kind zou hebben verwekt met een onbekende prostituee, en dat hij internationale aandacht wilde voorkomen en een schandaal wilde vermijden. Er zijn meerdere theorieën die wijzen in de richting van het Britse koningshuis, waaronder een theorie die de zoon van Winston Churchill, Lord Randolph Churchill, verdacht maakt. Volgens inspecteurs die destijds de zaak onderzochten, was de dader te vinden onder de elite en niet in de lagere klasse. Sir Arthur Conan Doyle, de auteur van Sherlock Holmes, opperde zelfs dat de dader evengoed een vrouw zou kunnen zijn, die naar verluidt de naam 'Jill the Ripper' kreeg. Wie de dader ook is, de kans dat we ooit zijn identiteit kunnen achterhalen, is minimaal. Jack the Ripper heeft echter een enorme impact gehad op de Britse media en samenleving. Zijn daden hebben talloze theorieën en verhalen voortgebracht en maken hem daarom tot een onvermijdelijk belangrijk figuur in de Britse cultuur.

bottom of page