top of page

Like mother, like son

Vandaag was het een dag van koninklijke pracht en praal, waarop eindelijk de langverwachte kroning van Koning Charles III plaatsvond in de majestueuze Westminster Abbey in Londen. Vanuit alle hoeken van de wereld waren vorsten en vorstinnen aanwezig om deze historische gebeurtenis bij te wonen. Koning Charles en zijn vrouw, Camilla Parker Bowles, arriveerden in een met goud versierde koets, begroet door duizenden juichende mensen.

Eenmaal binnen in de imposante kerk werden ze verwelkomd door een betoverend koor. Westminster Abbey, een plek doordrenkt van historie, heeft al een aantal kroningen mogen aanschouwen, net als die van Charles' moeder, wijlen koningin Elizabeth. Deze plek is het heiligdom waar koninklijke magie en erfenis samenkomen.

Tijdens de kroningsplechtigheid speelden twee kronen een grote rol en trokken de aandacht van iedereen.

Laten we beginnen met de Imperial State Crown. Deze schitterende kroon is gemaakt met maar liefst 2.868 diamanten, waaronder de wereldberoemde Cullinan II-diamant, samen met vele andere kostbare edelstenen. De Imperial State Crown siert het hoofd van de vorst bij belangrijke staatsceremonies, zoals bijvoorbeeld de opening van het parlement. Het symboliseert de macht, soevereiniteit en de verbinding tussen de koning en het volk.

Daarnaast hebben we de St. Edward's Crown.

De kroon dateert uit de 13e eeuw en wordt uitsluitend gedragen tijdens de kroningsceremonie zelf. Het is vernoemd naar Edward the Confessor. De St. Edward's Crown symboliseert de macht die aan de vorst wordt toegekend en getuigt van de eeuwenoude tradities en het erfgoed van de Britse monarchie, die bij elke kroning opnieuw worden overgedragen.

 

 

Net zoals zijn moeder, de geliefde koningin Elizabeth, belooft Koning Charles III een vorst te zijn die zijn volk zal dienen met toewijding en gratie. Zijn kroning markeert een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van het Britse koningshuis, en wij zijn er getuige van.

Queen Coronation GettyImages-924230820.webp
kroon.jpg

Gedragen outfits

Kate Middleton, hertogin van Cambridge, verscheen in een creatie van Alexander McQueen. Ze droeg een op maat gemaakte jurk met witte zijde en satijnen bloemenborduursels, samen met een zilveren kroon en  diamanten oorbellen die ooit eigendom waren van prinses Diana. 

Ook koningin-gemalin Camilla maakte een indrukwekkende entree in een wit fluwelen en hermelijnen Staatsmantel. Onder deze prachtige mantel droeg ze een kroningsjurk ontworpen door de Britse ontwerper Bruce Oldfield, versierd met zilveren en gouden borduursels. 

Andere gasten, zoals onder andere actrice Emma Thompson en Prinses Anne, verschenen ook in indrukwekkende outftis. Actrice Emma Thompson verscheen in een opvallende rode jas met een rozenprint van Emilia Wickstead, samen met elegante zwarte pumps van Roger Vivier.

 

Prinses Anne, die verantwoordelijk was voor de veiligheid van de koning als "Gold Stick in Waiting", droeg een militair uniform, zwaar versierd met gouden vlechten. Dit geeft duidelijk haar keuze van haar bekendheid met militaire tradities weer.

Ook wereldleiders en politici waren aanwezig bij deze historische gebeurtenis. Premier Justin Trudeau van Canada trotseerde de regen in een klassiek kostuum, en zijn vrouw Sophie Grégoire Trudeau straalde in een jurk van zijde in een zachte roze tint.

 

Akshata Sunak, de vrouw van de Britse premier Rishi Sunak, droeg een korenbloemblauwe outfit die perfect paste bij de feestelijke sfeer.

Nu, terwijl het koninklijke paar hun koninklijke taken op zich neemt, zullen we zien hoe een eeuwenoude dynastie zich in de geschiedenis voortzet. Met koning Charles III en koningin-gemalin Camilla gaan we een nieuw tijdperk in, waar wij getuigen van zullen zijn.

230506063511-03-kate-coronation-0506.jpg
230506063532-01-camilla-coronation-0506.jpg
bottom of page