top of page

6 mei, de nieuwe koning

Op zaterdag 6 mei 2023 zal King Charles III gekroond worden in Westminster Abbey. Het wordt een historische gebeurtenis, want voor het eerst zal het volk een actieve rol krijgen in de ceremonie.

GettyImages-517384574.webp

Mensen over de hele wereld die de kroning volgen, zullen gevraagd worden om trouw te zweren aan Charles. Dit is een eerbetoon van het volk, dat volgens Lambeth Palace een "koor van miljoenen" zal zijn. Dit vervangt het "eerbetoon van gelijken" waarin andere edellieden trouw zweren aan de nieuwe vorst.

Er zullen ook andere vernieuwingen zijn tijdens de ceremonie.

Zo zullen vrouwelijke bisschoppen voor het eerst een belangrijke rol spelen en zal de koning zelf luidop bidden. Ook boeddhistische, joodse, hindoe-, moslim- en sikhleiders zullen een actieve rol krijgen in een christelijke dienst. Er worden zelfs andere talen dan het Engels gebruikt met hymnes en gebeden, in het Welsh, Schots Gaelic en Iers Gaelic.

 

Met deze vernieuwingen wil King Charles III aantonen dat de duizend jaar oude monarchie nog steeds relevant is in een land dat veel diverser is dan toen zijn moeder, Queen Elizabeth II, 70 jaar geleden tot koningin werd gekroond. Vóór de eedaflegging zal de aartsbisschop uitspreken dat de Anglicaanse Kerk naar het creëren van een omgeving streeft waarin "mensen van alle religies en overtuigingen vrij kunnen leven".

Nadat Charles is gekroond, zal ook zijn echtgenote, de koningin-gemalin Camilla, worden gezalfd. De nieuwe koning hoopt dat alle aanwezigen in deze ceremonie zowel oude wijsheid als nieuwe hoop zullen vinden, wat hen hopelijk  zal inspireren en vreugde zal brengen.

bottom of page