top of page

"De Tijdloze Stijl van het Victoriaanse Tijdperk"

Terwijl ik onlangs op Pinterest aan het scrollen was, stuitte ik op een aantal prachtige afbeelingen van Victoriaanse outfits. Deze beelden brachten me onmiddellijk terug naar mijn deep dive in 'the Victorian era' van een paar maanden terug. De fascinerende wereld van het Victoriaanse tijdperk heeft altijd een plaats in mijn hart gehad, en nu voelde ik de drang om een nieuwe duik te nemen in de mode van die betoverende periode. Het Victoriaanse tijdperk was dan ook niet alleen een tijd van historische gebeurtenissen, maar ook een tijdperk van stijl en elegantie. Dus laat me wat vertellen over de mode en stijl van dit integrerende tijdperk, waar rijke stoffen en verfijnde ontwerpen de toon zetten voor een tijdloze esthetiek.

De Victoriaanse Esthetiek

Het Victoriaanse tijdperk, dat duurde van 1837 tot 1901, was een periode van koninklijke grandeur en verfijning. Koningin Victoria zelf stond bekend om haar elegante en beschaafde smaak, en deze houding sijpelde door in de mode van die tijd. De Victoriaanse stijl werd gekenmerkt door weelderige stoffen zoals fluweel, zijde en kant, met nadruk op rijke, diepe kleuren zoals bordeauxrood, koningsblauw en smaragdgroen.

De Victoriaanse Jurk

 
Mannenmode in de Victoriaanse Tijd

 
 
Het Belang van Accessoires

Accessoires waren van het grootste belang in de Victoriaanse stijl. Vrouwen droegen fijne sieraden, zoals parelkettingen en broches, om hun outfits te verfraaien. De paraplu, vaak versierd met kant en zijde, diende zowel als praktisch item als mode accesoire. Voor mannen waren zakhorloges en wandelstokken populaire accessoires die hun stijlvolle imago aanvulden.

De Victoriaanse Invloed

Hoewel het Victoriaanse tijdperk al lang voorbij is, blijft de invloed ervan voortleven in de moderne mode. Ontwerpers halen nog steeds inspiratie uit de elegante silhouetten en luxueuze stoffen van die tijd. Hoge halslijnen, kant en fijn borduurwerk zijn nog steeds geliefd bij modehuizen over de hele wereld, zoals Alexander McQueen, Oscar de la Renta en Dolce & Gabbana.

De Victoriaanse stijl staat zo goed als synoniem voor tijdloze elegantie en verfijning. Het is een herinnering aan een periode waarin mode niet alleen ging over kleding, maar ook over het uitdrukken van persoonlijkheid en sociale status. 

image.png
image.png
image.png
image.png

Het meest iconische kenmerk van de Victoriaanse mode is ongetwijfeld de jurk. De jurken uit deze periode hadden een slanke taille en een wijde rok, waardoor een zandloper-illusie ontstond. De mouwen waren vaak volumineus en de halslijnen hoog. Kant en borduurwerk waren veelvoorkomende decoratieve elementen, waardoor de jurken hun onmiskenbare romantische uitstraling kregen. Hoepelrokken en korsetten werden gebruikt om het eerder genoemde zandloperfiguur te bereiken, en accessoires zoals parasols en handschoenen waren ook onmisbaar voor de complete look.

Niet alleen vrouwen, maar ook mannen waren uiterst stijlbewust tijdens het Victoriaanse tijdperk. Mannen droegen strakke pakken met een hoge taille en smalle broeken. Het gebruik van stoffen zoals wol en zijde gaf de kleding een luxueuze uitstraling. Accessoires zoals hoge hoeden, monocles en stropdassen waren de finishing touch voor de Victoriaanse heer.

image.png
image.png
image.png
image.png

Alexander McQueen                       Oscar de la Renta                          Dolce & Gabbana

bottom of page